Blog: ‘Bijzondere rol PM-er binnen Integraal Kindcentrum (IKC)’

Denise Koorn is pedagogisch medewerker en combinatiefunctionaris bij Combiwel voor Kinderen en vertelt in de blog van deze week over haar rol binnen een nieuw Integraal kindcentrum (IKC).

Spil tussen voorschool en basisschool

Denise werkt inmiddels 10 jaar voor Combiwel voor Kinderen en bijna al die tijd op voorschool De Krijtmolen in Amsterdam Noord. Sinds 5 jaar mag zij zich ook combinatiefunctionaris noemen, de spil tussen de voorschool en groep 1 en 2 van de basisschool. ‘Het mooie aan die functie is dat je kinderen echt goed kan begeleiden in deze grote stap. Dit doen we bijvoorbeeld door de liedjes en het dagritme te laten aansluiten op dat van school. Doordat de kinderen mij kennen en de thema’s en leermethodes bekend voorkomen, is de stap naar school gewoon heel makkelijk.’

Leerlingen met taalachterstanden

Een dag per week werkt Denise in de klas en ondersteunt de kinderen bij het werken aan specifieke leerdoelen. ‘Als er bijvoorbeeld meer aandacht nodig is op het gebied van taal of rekenen, dan bied ik een activiteit op maat. Soms is dat een boekje lezen en soms cijferherkenning. Hangt ook af van wat de kleuterjuf aangeeft dat nodig is.’ Voor sommige ouders die haar al kennen van de voorschool is het soms even wennen om haar ook in de klas te zien. ‘Die denken dan dat ik ineens kleuterjuf ben geworden. Maar het is vooral heel fijn om die herkenbaarheid te hebben.’

Wat mooi is aan deze functie is dat je de kinderen verder ziet groeien. Soms is er een kind dat bij ons alleen maar aan het huilen was en in de klas echt opbloeit. Dat is heel bijzonder en fijn om te zien. Het is ook echt fijn om te zien dat kinderen die bij ons binnenkomen met echt nul kennis van de Nederlandse taal, na een tijdje gewoon goed kunnen groeten en tellen. Dan ben je echt trots. Als ze dan straks naar school gaan dan weet je dat straks gewoon mee kunnen komen. Sowieso ben ik trots op de kinderen, ik kan de hele dag wel tegen ze kletsen maar ze moeten het zelf doen.

Verbondenheid met school

Er is een hele goede sfeer op De Krijtmolen, dat sinds de zomer van 2020 een Integraal Kindcentrum (IKC) is. In deze organisatievorm werken school en opvang intensief samen zodat kinderen optimaal worden gestimuleerd in hun ontwikkeling. ‘Het is wel echt integraal, we werken heel goed samen en we starten de dag ook echt samen op. Als je binnenkomt dan groet je iedereen. We doen iedere dag een digitale dag start. We hanteren dezelfde vorm als we bij de kinderen doen en starten met de vraag: ‘Ben je groen, geel of rood vandaag?’ Rood staat dan voor niet lekker in je vel en dat kun je ook gerust aangeven. Op die manier kun je rekening houden met elkaar en dat gebeurt dan ook. Die openheid is er zeker.

denise Koorn

Denise Koorn is pedagogisch medewerker en combinatiefunctionaris Combiwel voor Kinderen. Ze is altijd op zoek naar de beste vorm van samenwerking met basisscholen en ouders. Met als doel een plek te creëren waar kinderen zich maximaal kunnen ontwikkelen met gelijke kansen.

Volg Combiwel voor Kinderen

Combiwel voor Kinderen

Postbus 95304
1090 HH Amsterdam

t. 020 577 11 33
e. welkom@combiwelvoorkinderen.nl
w. www.combiwelvoorkinderen.nl

Bezoekadres hoofdkantoor:
Vlaardingenlaan 15
1062 HM Amsterdam-Slotervaart

Facebook
LinkedIn
Twitter
YouTube

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Vul dan je gegevens in, dan houden we je regelmatig op de hoogte van informatie en inspiratie op het gebied van samenwerken voor onze Amsterdammertjes!

Bedankt voor je inschrijving! Leuk dat we je vanaf nu regelmatig op de hoogte kunnen houden van de laatste ontwikkelingen.